Рецепта: Фунийки с яйчен крем
От много време исках да направя фунийки и разбира се почивните дни покрай Коледа си бяха най-подходящи. Както винаги рецептата, която имах не следвах на 100%, защото и си говорих с мама по телефона, която имаше съвсем други рецепти. Та се получи съвсем нова за тестото, а крема още от преди това си бях решила, че ще е яйчен. Обожавам го, откакто го открих покрай детската кухня :D
За този невероятно вкусен и любим десерт, ще ви трябват формички за фунийки, които има онлайн, в левчетата или по старо му - капачки от буркани.
Да минем и към същественото - рецептата.
ЗА ТЕСТОТО:
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар (може и малко повече, за който обича по-сладко)
5 яйца
1 ч.л. амонячна сода
1 ч.л. сода бикарбонат
1-2 ванилии
1/2 ч.ч. олио
брашно - колкото поеме до меко тесто, да може да се точи
Замесва се тестото от продуктите (не съм следвала последователност и пак си стана). Тестото се къса на топки, които се разточват с дебелина около 2мм и ширина около 2см.
Аз си направих пробно, за да видя колко дълги трябва да са според фунийките ми.
Всяка лентичка се увива на намаслена формичка. Пекат се в загрята фурна на 170-180 градуса до поразовяване, в намаслена тавичка или на хартия за печене. Още топли се махат от формичките.
ЗА КРЕМА:
1л прясно мляко
1 ч.ч. захар
2 яйца
6 с.л. брашно
2 ч.л. масло
2 ванилии
В 1-2 ч.ч. чаши от млякото се разбиват яйцата и брашното. Останалото мляко се слага на котлона заедно със захарта докато заври. След което на тънка струйка се добавя сместа с яйцата и брашното. Бърка се непрекъснато докато се сгъсти. Когато се махне от котлона се слагат ванилиите и маслото.
Фунийките се пълнят с крема и са готови след 7-8 часа, ако можете да изчакате :)
От крема може да ви остане за 1-2 купички, аз обичам да го слагам в бурканчета с натрошени бисквити. Една малки бисквитени тортички :)
Коментари
Публикуване на коментар