Домашно овесено мляко
🙊До скоро не бях привърженик на ядковите млека.🥛 Първо, защото нямат нищо общо с млякото. Второ, защото са с висока цена. И трето, защото тези в магазините имат добавена захар и подсладители, Е-та и т.н.
Но разбира се нещата в живота се променят. Благодарение на обученията по грижа за кожата, вече знаех, че храната може да е основен причинител на акнето, но вътрешно се надявах да не е това при мен. След като разбрах, че акнето ми е на хормонална основа и едни от причинителите са именно млечните продукти, с мъка ги намалих драстично, до малко мляко в кафето сутрин. Та и това ме накара да науча повече за ядковите млека и разбира се как се правят.
Та вече към рецептата и начина на приготвяне.
👍Не забравяйте да я запазите, за да ви е под ръка.
🧑🍳 Ще ви трябват:
Овесени ядки
Вода💧
Пасатор
Цедка/гевгир
Тензух (аз ползвам бели бебешки пелини от Pepco )
По желание: фурми или мед за подсладяване 🍯
Количеството е 1 част овесени ядки към 3 части вода. Т.е. за 1 чаша овесени ядки после ще са ви нужни 3 чаши вода. Ако искате по-гъсто или по-рядко просто променете количеството вода.
🧑🍳 Приготвяне:
Накиснете 1 ч.чаша овесени ядки във вода колкото да ги покрие за минимум 15-20 мин, но може и 2-3 часа. Накисването освен, че помага за пасирането, също така е нужно, защото разгражда нишестето.
След това измийте добре овесените ядки и ги сложете в съд, в който ще пасирате (аз ползвам обикновен буркан или кана).
Пасирайте добре.
Отцедете с тензуха.
И воала. Вашето ядково мляко е готово.🥛🎉 Съхранявайте в хладилник❄️ 2-3 дни.
Винаги разклатете добре преди употреба.
Аз ползвам овесеното мляко за закуски с чиа, ленено семе, протеин, овесени ядки и плодове или за смутита. Тъй като няма нищо общо с млякото обаче, аз не го ползвам за кафето ☕😅
Остатъка от овесените ядки може да използвате за палачинки, хляб или закуски.
#овесеномляко #направисисам #oatmilk #momofone #recepies #ugcbulgaria #ugccreator #ugc #ugccontent
Коментари
Публикуване на коментар